O klubu

Kratka istorija FK ''Rudanka'':


Zemljoradnička zadruga u Rudanci osnovala je fudbalski klub 1951. godine pod imenom ’’Zadrugar’’. Godine 1961. klub uzima ime sela, ali tri godine kasnije prestaje sa radom. Na inicijativu učitelja Duška Martinovića, klub se obnavlja 1970. godine pod imenom ’’Stanovi’’, ali već iste godine uzima ime ’’Dalekovod’’.

Prvi veliki uspjeh, klub je ostvario kada je izborio pravo nastupa u Područnoj ligi Doboj, a u narednom periodu ’’Dalekovod’’ je veoma uspješno nastupao u Međuopštinskoj ligi Doboj, gdje je bio jedan od najstabilnijih članova lige.

U prvenstvima Republike Srpske, ’’Dalekovod’’ se takmičio pod tim imenom, samo u sezoni 1995/96. godine u Zonskoj ligi Doboj, kada je klub osvojio četvrto mjesto, da bi potom došlo do promjene imena u ’’Rudanka’’.

’’Rudanka’’ se takmičila u Regionalnoj ligi POR Doboj, gdje je u sezoni 2000/01. godine postala prvak i obezbjedila prelazak među drugoligaše. Još veći uspjeh ostvaren je godinu dana kasnije, kada ’’Rudanka’’ osvaja drugo mjesto u Drugoj ligi, grupa „Zapad“ i ostvaruje svoj najveći klupski uspjeh, plasman u Prvu ligu Republike Srpske. Međutim, od jeseni 2002. godine, klub ponovo mijenja ime, ovog puta u ’’Nikos Kanbera’’, pod čijim imenom klub nastupa nekoliko sezona.

U Prvoj ligi, ’’Nikos Kanbera’’ provela je tri sezone, s tim što je jednom ispadala, ali se veoma brzo i vratila godinu dana kasnije. Najbolji prvoligaški plasman ostvarila je 2002/03. godine kada je zauzela dvanaesto mjesto.

Nakon ispadanja iz Prve lige 2006. godine, a potom i iz Druge lige, godinu dana kasnije, klub vraća svoje staro ime ’’Rudanka’’. Posljednih sedam sezona, klub se uspješno takmičio u Regionalnoj ligi, grupa „Centar“, gdje je 2010/11. godinu završio na odličnom trećem mjestu.